E-post

Jeg kan kontaktes via e-post ved brug af enten PGP eller S/MIME; to systemer, der er til for at sikre postens indhold mod at blive læst af tredjepart.


OpenPGP

Nøgle til privat post (Keybase, via Facebook)
Nøgle til arbejdsrelateret post
Guide til opsætning på Windows (engelsk, via EFF)
Guide til opsætning på Mac OS/X (engelsk, via EFF)


OpenPGP er et af de mest udbredte systemer til sikring af e-post. Det er gratis for alle og enhver at komme i gang med, og hvorimens det måske ikke er helt så let at sætte op, som f.eks. Jabber er, er det omvendt til at finde ud af for enhver, der har lidt kendskab til it. Selv synes jeg, at det er klart lettest at bruge en kombination af Thunderbird og Enigmail til formålet. Tjek guiden ovenfor for at komme hurtigt i gang.


S/MIME

Certifikat til privat post
NemID-certifikat (kun til reference)


Et populært alternativ til OpenPGP er S/MIME, der er understøttet i alle de mest populære postklienter og derfor ikke kræver, at man installerer noget nyt programmel. Det er også udbredt blandt danske myndigheder og virksomheder.
Den største forskel på OpenPGP og S/MIME er, at certifikaterne (der mere eller mindre svarer til nøglerne i PGP) skal "signeres" af en troværdig tredjepart, før man kan bruge dem i f.eks. Thunderbird. Hvis man ejer et domæne, kan man få gjort det gratis (hvilket jeg f.eks. har fået gjort ved det israelske firma StartCom). Hvis man ikke ejer et domænenavn, tilbyder Comodo den samme service gratis. Endelig kan man altid signere sine certifikater selv, men det er ikke alle postklienter, der er lige tilfredse med den løsning. Personligt bruger jeg primært S/MIME, hvis jeg skal i kontakt med de danske myndigheder (hvilket man skal nærmest ugentligt, hvis man forsøger at flytte fra landet).Kan jeg ikke bare få din adresse?

Egentlig plejede jeg bare at give folk min adresse og lade dem finde ud af, hvordan de ville bruge den. Det fungerede sådan set også ganske fint, men i løbet af de seneste par år er det blevet enormt populært at benytte sig af postudbydere, såsom gmail, der læser al ens kommunikation, til trods for at det efter alt at dømme er i strid med Grundloven. Om det er ulovligt eller ej, skal jeg ikke kunne vurdere, men personligt vil jeg i hvert fald ikke være med til det, og den nemmeste måde at slippe ud af det, uden at holde op med at bruge e-post, er ved at bruge en af ovenstående løsninger. Foruden mailudbydere får man herved også beskyttet sig mod offentlige instanser og andre it-kriminelle, der lytter med på linjen.

Hvis det virker for besværligt, kan man også kontakte mig via e-post ved hjælp af denne kontaktformular. Vær dog opmærksom på, at jeg med den metode ikke har mulighed for at kommunikere sikkert tilbage. Et andet alternativ er, at kontakte mig via chatprotokollen Jabber, hvilket også er noget lettere for nybegyndere at komme i gang med.